Interval

Tijdens een intervaltraining gaat het om de afwisseling tussen snelheid/tempo en rustperiode/herstel.

Een intervaltraining kun je het beste doen op een baan. Maar is er geen baan in de buurt of als je niet zo graag op een baan loopt dan kun je ook weer nar een bos gaan. Wel moet je dan zorgen voor een goede ondergrond (geen wortels en gaten). Veel fietspaden kun je ook gebruiken voor een intervaltraining. Deze zijn vaak goed te belopen, je hebt een goede ondergrond.

Tijdens een intervaltraining doe ik zelf veel met minuten. Bijvoorbeeld 20 x 1minuut met 1 minuut rust of 10 x 3 minuten met 2 minuten rust. Ook kun je wisselen van tijd bijvoorbeeld 1.2.3. minuten met steeds 1 minuut rust. Je ziet dat van alles mogelijk is. Wat wel een nadeel is dat je niet weet of je nog steeds het goede tempo loopt. Maar als je dit vaker doet dan leer je dat op den duur wel. Je kunt ook hetzelfde stuk weer terug lopen of een driehoekje lopen met 2x snel en een stuk rustig lopen.

Persoonlijk vind ik dit op een gegeven moment saai worden. Ik vind het niet leuk om tijdens een training hetzelfde stuk te lopen. Voor mijn idee geniet ik dan minder van de natuur omdat ik dat net ook al heb gezien.

Als je in het bezit bent van een hartslagmeter dan kun je ook zelf goed je tempo in de gaten houden. Ook met een hartslagmeter kun je heel goed een intervaltraining doen. Wel moet je dan van te voren weten hoeveel keer je wilt versnellen en daar moet je in het begin al rekening mee houden. Tijdens deze training kun je je hartslag naar een bepaald punt brengen: bijvoorbeeld 180 slagen per minuut en dan weer rust tot 120 slagen per minuut. Dit herhaal je 10 of 15 keer, wat je zelf wilt en kunt. Hieronder zie je een hartslag uitdraai van me. Deze training is 15 x 400 meter met 200 meter rust.

 
inlopen
 graph
Ga terug naar training
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics