Laatste Nieuws.

 
RSS

China Marathon Peking (08 oktober 2001)

China
de marathon in
Beijing
Dinsdag 9 oktober vertrok ik met de Globerunners uit Stadskanaal naar de marathon van Beijing. Na een reis van tien uur kwamen we,  woensdag 10 oktober, goed in China aan. Na de paspoort controle en een busreis van een uur kwamen we in het Rainbow hotel waar we die week de nachten zouden door brengen. De eerste indruk was goed; het hotel voldeed aan alle westerse normen en was schoon. Na een 1/2 uurtje loslopen in een geheel andere wereld besef je hoe goed wij het hebben in ons kikkerlandje. Het meeste wat opviel in deze drukke stad (Er leven meer dan 11 miljoen mensen in het grootstedelijk gebied van Beijing,waarvan 7 miljoen opeengepakt binnen de stadsgrenzen.)dat er veel kriskras door elkaar gefietst en gereden werd. Dus moet je erg goed opletten.Ook de grote verschillen in huizen; van een krot tot een penthouse in de grote flats. Deze staan gewoon tussen de krottenwijken.Dat is erg bijzonder om te zien. Na een lekkere douche gingen we op weg naar een  restaurant. Hier hebben we genoten van een lekkere Chinese maaltijd. En toen was het bedtijd maar eerst...... nog even een afzakkertje in de kroeg. 

 

  Aankomst in China             

  Het hotel

Donderdag 11 oktober gingen we nadat we gelopen en een goed ontbijt hadden gehad, naar het plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein). Dit  44 ha .grote plein is daarmee een van de grootste pleinen ter wereld.Vanaf dit plein en lopend in zuidelijke richting komt men bij de Poort van de Hemelse Vrede.boven deze grote doorgang hangt een portret van Mao. Hier achter begint de Verboden Stad die in1420 werd voltooid. De 9 meter hoge  rood geverfde muren omsluiten 74 ha. aan schitterende hallen, paleizen, binnenhoven en keizerlijke tuinen.In totaal zijn er bijna 10.000 verschillende vertrekken.Na de verboden stad hebben we de Tempel van de Hemel bezocht. Allemaal erg indrukwekkend om dat te zien en in je op te slaan .De avond hebben we chinees  gegourmet en een lekkere massage gehad. Na nog wat in de bar van het hotel te hebben gedronken zijn we gaan slapen.

 

  De verboden stad 

    Tempel van de hemel
                                                                          
Vrijdag 12 oktober weer eerst lopen. Deze keer wilden we de  mensen in het park zien sporten dus op naar het park. Hier aangekomen moesten we 2 yuan  betalen om binnen te komen. Hier keek je je ogen uit naar al die veelal oude mensen die aan het sporten waren. Meestal in groepsverband en ze gebruikten vaak zwaarden of stokken. Zelf heb ik hier een paar rondjes door het park gelopen.Verder stond vandaag een bezoek aan de Minggraven en de grote muur op het programma. Dus gauw  onder de douche en eten, om weer op tijd in de bus te zitten. Maar je moet dan weer eerst worstelen om in de bus te komen want je werd benaderd door allerlei verkopers van petjes, sjaaltjes, boeken en beeldjes. Onderweg kwamen we ook nog langs een Cloisonne- fabriek (chinees porselein) dus kijken. Dan weer verder naar de Minggraven,  50 km ten noordwesten van Beijing. De beroemde 6,5 km lange Weg van de Ziel vormt een prachtige introductie tot het dal met de Minggraven.

Behalve uit overwelfde toegangspoorten bestaat het uit een laan met beelden. Achter de Draakfenikspoort liggen de graven, waarvan er drie zijn gerestaureerd en open gesteld. Na dit gezien te hebben zijn we verder gegaan naar Badaling ,67 km ten noordwesten van Beijing, om hier de Chinese Muur te beklimmen en te bekijken. In een prachtig berglandschap kronkelt de muur die maar liefst 10.000 km lang is, steil omhoog en omlaag, over de toppen van de bergen. De muur is hier 7 meter hoog en 5 meter breed en opgebouwd van aangestampte aarde, stenen en bakstenen. Na een 1/2 uur klimmen en naar adem doen happen, maakt de wandelingen en het uitzicht vanaf de Chinese stenen draak onvergetelijk.

 

Sporten in het park    

 

 Groepsfoto op de  Chinese Muur

Zaterdag 13 oktober weer vroeg opgestaan om eerst te lopen Het begon nu ook een beetje te kriebelen, morgen was de dag, dat het moest gebeuren.De laatste voorbereiding en het mocht van mij beginnen. Vandaag gingen we de Lamatempel en de Confuciustempel bekijken.Vooral de Lamatempel vond ik mooi en indrukwekkend om te zien. Deze werd in 1694 gebouwd en in 1744 tot klooster verbouwd. Tegenwoordig wonen hier nog 200 monniken. De vijf centrale gebedshallen zijn bijzonder ruim. Tussen de gebedshallen staan wierrook vaten waar je wierrook offers kon brengen. Dat heb ik natuurlijk ook gedaan al was het maar voor de foto. In de laatste hal bevat het meeste vereerde beeld van de tempel, een 26 meter hoog boeddhabeeld dat uit een Tibetaanse sandelhoutboom is gesneden.  De middag hebben we in de stad nog wat rond gekeken en natuurlijk de  Zijdemarktsteeg bezocht. Hier werd allerlei 'merk'-en sportkleding verkocht voor een mooie prijs maar dan  moet je wel handelen, dat is een mooie hobby geworden van mij.
Zondag 14 oktober Vandaag is het de dag van de marathon en dus er weer erg vroeg uit om los te lopen en het lichaam in beweging te brengen. Om 8.31u. was de start op het plein van de Hemelse Vrede. Toen wij hier om 7.20u. aankwamen was het al lekker druk met lopers en politieagenten. De agenten stonden om de 20 meter langs het hele parcours. Alleen met een pasje kon je er door en zo kon je je  tussen de Chinese lopers mengen die graag met de  westerse lopers op de foto wilden. De marathon was een tocht tussen de uitlaatgassen van de vele auto's en bussen. Ook de ongeveer 24 viaducten waren zwaarder en hoger dan we gedacht hadden. Het plubliek wat stond te kijken had geen last van koude handen want klappen kende men  niet en ook andere aanmoedigingen bleven weg. Maar terug kijkend was het wel een mooie marathon die je gelopen moet hebben om er over mee te kunnen praten. Want het is wel bijzonder om om de 20 meter een politieagent in de houding te zien staan en dat 42 km lang. De wedstrijd zelf verliep tot 35 km zonder problemen waarna ik weer last van kramp kreeg en het tempo aanzienlijk moes laten zakken. Mijn tussentijden waren; -5 km.16.26u. -10km.  33.26u.  -15 km 50.56u.  -20 km. 1.08.32 u. -25 km 1.25.51u.   -30 km. 1.43.21u. -35 km. 2.00.09u. - 40 km. 2.18.22u. en mijn finish tijd was 2.26.37u. Hiermee was ik 68ste. Ik had graag  2.25 willen lopen maar dat zat er helaas niet in. De volgende keer maar beter. De avond hebben we gevuld met het eten van de beroemdste Peking specialiteit de Peking-Eend. Een eendmaaltijd bestaat uit diverse gangen rond verschillende eendendelen. Het hoofdgerecht bestond uit een hele eend, waarvan het vel door de speciale bereidingswijze heerlijk krokant werd. Dit werd in kleine stukjes met lente-uitjes en een donkere zacht zoete saus in een flinterdun pannenkoekje gewikkeld en gegeten.Ook kregen we er nog  Chinese jenever erbij. Het smaakte allemaal lekker. Na nog wat napraten en enkele kroegjes, hebben we nog van een sauna bezoek en een goede massage genoten.
Maandag 15 oktober vandaag gaan we naar het Zomerpaleis het ligt ten noorden van de stad aan de voet van de Wan Shouberg en direct aan het Kunmingmeer. Het complex dateert uit de 12e eeuw. Bezienswaardig zijn onder andere de hal van het Eeuwige Leven, de vele honderden meters lange wandelgalerij vol beschilderingen en de marmeren boot. 's Middags zijn we nog weer even wat gaan kopen in de Zijdestraat Nu maar hopen dat alles in de koffer past en dat de douane niet moeilijk doet.
Dinsdag 16 oktober Vandaag is het koffer pakken en weer richting Nederland. Het zal een lange dag worden want we reizen nu met de tijd mee(6uur tijd verschil). Na het laatste Chinese geld te hebben opgemaakt aan zijden sjaaltjes kon de terugreis beginnen. Ook nu had het vliegtuig weer vertraging maar dit was niet zo veel als op de heenreis. Om 19.15 u.landen we, na een goede vlucht, op Schiphol. Na met de bagage door de douane te zijn gekomen was het wachten op de trein naar Hoogeveen waar ik afscheid genomen heb van de andere reisgenoten. Hier stond mijn vrouw en een stel loopvrienden mij op te wachten. 

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics