Laatste Nieuws.

 
RSS

Voortman in tranen als Nederlands kampioen (28 maart 2003)

Voortman in tranen als Nederlands kampioen

(Door Herman Weening)

Gerrit Voortman droomt van WK

Den Haag-29-3-2003  Huilend kwam Gerrit Voortman over de eindstreep van de CPC. De Drent was voor het eerst in zijn leven Nederlands kampioen geworden. Tweede werd Marti ten Kate. Voor Voortman was de Boulevard in Scheveningen een Boulevard of Dreams. De volgende droom dient zich aan, een heus wereldkampioenschap

Grootste triomf
Op maandag vierde hij zijn veertigste verjaardag het betekende de overgang naar de categorie van de veteranen. Op zaterdag vierde de inwoner van Steenwijksmoer en medewerker van dehardloopkrant.nl zijn grootste triomf, Nederlands kampioen veteranen halve marathon.
Minutenlang was Voortman na afloop van zijn wedstrijd niet aanspreekbaar. Volledig uitgeput kwam hij over de streep. De beloning na afloop maakte alles goed. Nog nooit was hij Nederlands kampioen geweest. "Hier heb ik zolang op gewacht het is de kroon op heel veel trainingen. Het ging tijdens de wedstrijd fantastisch. We begonnen in een mooi groepje met o.a Marti ten Kate. Ik wist dat hij mijn grootste concurrent zou zijn. Het tempo was perfect. Ik voelde mij vanaf het begin beresterk maar ik wilde niet te vroeg in de aanval gaan. Op een bepaald moment moest Marti lossen en dat was het sein om flink te versnellen. Op dat moment bleef er alleen nog Jaap van Duijvenvoorde (Haag Atletiek) over en op de boulevard heb ik nog een keer versneld. Op dat moment was ik alleen en is het vol gas naar de finish lopen. Het is voor mij ook de enige manier. Ik heb geen sterk eindschot en moet proberen alleen aan te komen. De laatste kilometer was een ware zegetocht. Je weet dat je kampioen gaat worden. Het is dan heerlijk lopen. Hier heb ik het altijd voor gedaan en nu heb ik hem, een Nederlandse titel. De tijd van 1.08.18 was voor mij niet zo belangrijk alles was gericht op de titel".

Concurrentie
Hoe snel Voortman liep bleek uit de aankomst van Eric Borg. De lange afstandsloper van MPM heeft nog een aantal jaren als senior te gaan maar wist in het spoor van Voortman zijn grenzen opnieuw te verleggen. Zijn tijd van 1.08.42 betekende een fors pr. Voortman komt hij regelmatig in de regionale wedstrijden tegen en Borg geniet van de onderlinge concurrentie. Hoe diep hij moest gaan om de ontketende Voortman te volgen bleek uit zijn aankomst. Minutenlang hing Borg over de dranghekken en deponeerde vol overgave zijn maaginhoud op het Haagse asfalt. Daarna volgde de oprechte felicitaties aan streekgenoot Voortman.
Marti ten Kate moest zich tevreden stellen met het zilver. De grimas op het gelaat van Marti ten Kate sprak ook boekdelen. Wie de voormalige atletiekcoryfee kent weet dat een tweede plaats hem allesbehalve zinde. Een uurtje later toonde de medewerker van NOC/NSF zich tevreden. "Deze 1.09.08 is een aardige tijd", aldus Ten Kate. Het brons ging naar Jaap van Duijvenvoorde met een tijd van 1.09.11. Grote afwezige was Aart Stigter. Hij bereid zich voor op Rotterdam en is daar opnieuw kandidaat voor de Nederlands titel bij de mannen veteranen.

WK
Voortman bereid zich nu voor op een ander hoogtepunt. "Mij droom is de wereldtop te bereiken. Als senior was dat onbereikbaar maar als veteraan zijn de kansen groter. Met mijn instelling moet ik een heel eind kunnen komen. Trainen en nog eens trainen niet iedereen kan dat opbrengen maar ik vind het een uitdaging. Bovendien bij de veteranen heb ik geen last van de Kenianen en dat scheelt. Voor Voortman is een cruciaal jaar goed begonnen. De marsroute is al uitgestippeld. Op 25 mei staat het Europees Kampioenschap in Tsjechië op het programma. Voortman wil daar een poging doen Europees kampioen halve marathon te worden. Het absolute hoogtepunt moet 13 juli de wereldtitelstrijd in Puerto Rico worden. Op dat evenement Zuid-Amerika heb ik mijn hele jaar afgestemd. Dat moet echt de kroon op mijn inmiddels 35-jarige atletiekloopbaan worden, aldus Voortman. Voortman gaat op het Caribische eiland strijden om de wereldtitel marathon. In zijn huis in Steenwijksmoer glimt dit weekeinde de medaille van een dolgelukkige Nederlands kampioen.Bron
: dehardloopkrant.nl

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics