Laatste Nieuws.

 
RSS

Nederlands kampioen zegeviert ook in Ommen (04 april 2003)

Voortman sluit topweek af in Ommen

(Door Herman Weening)

Nederlands kampioen zegeviert ook in Ommen

Ommen-5-4-2003  Gerrit Voortman liep nog op de adrenaline van de CPC. In Den Haag werd hij Nederlands veteranenkampioen halve marathon. Precies een week later volgde een nieuw eclatant succes in Ommen. Voortman won de vierde Touwen halve marathon in 1.10.03. Tweede en derde werden zijn protégés Peter Bruinsma en Harm Jan Martens.

Onze wedstrijd is er voor iedereen
In een winderig en koud Ommen werd voor de vierde keer de Touwen halve marathon georganiseerd. Het was voor de organisatie de vijfde keer dat men deze wedstrijd organiseerde. In 2001 werd de wedstrijd vanwege de MKZ virus op het laatste moment afgeblazen."Het is elk jaar hele klus", verklaart Hans Hoekman. "Maar elk jaar is het toch weer een feest als je al die hardlopers een dienst kunnen bewijzen. Op hetzelfde moment moedigt Hoekman een van zijn clubgenotes aan die gaat finishen. "Kom op het gaat geweldig". Hoekman heeft het niet zo op met prestigieuze wedstrijden. "Wij nodigen niemand speciaal uit Onze wedstrijd is er voor iedereen". "Kijk eens daar komt onze laatste deelnemer". Weg is Hoekman om te applaudisseren voor de laatste deelnemer Dieks van Eerbeek. Van Eerbeek is 76 jaar en wordt als een grootheid binnengehaald. Begeleid door toeterende motoren en luid klappende toeschouwers finisht de inwoner Dalfsen. Het tekent de sfeer en entourage in Ommen.

Grenzen verleggen.
Voortman is sinds een jaar nu trainer van een selecte groep atleten. Hij was dan ook met twee van zijn talenten naar Ommen gekomen. Peter Bruinsma (AV Atletics) wil dit jaar debuteren op de marathon. Harm Jan Martens (HAC'63) is nog niet zo ver. De PABO student wil eerst zijn grenzen verleggen op de halve marathon. "Het doel voor deze jongens is grenzen verleggen en daar kan ik ze bij helpen", aldus Voortman. "Vandaag starten we hier met als doel om onder de 1.11 te lopen". Voortman verkeert in de bijzondere situatie dat hij zijn atleten onderweg kan coachen. Waar de meeste trainers de wedstrijdschoenen hebben opgeborgen is Voortman nog teveel wedstrijddier om langs de kant te staan.

Mannen
Vanaf de start was het dan ook de groep Voortman die de dienst uitmaakte. Alleen in de eerste drie kilometer probeerde Andre Plette (Oldebroek) nog mede het tempo te bepalen. Na 5 km wedstrijd was het duidelijk dat de wedstrijd door drie man beslist zou worden. Met een tussentijd van 15.50 passeerden Voortman, Bruinsma en Martens het eerste meetpunt. Harm Jan Martens moest enkele kilometers later zijn medekompanen laten gaan. Bij het tweede meetpunt werd duidelijk dat de beide koplopers er een echte wedstrijd van maakten. De tussentijd van 33.35 wees op een tijd van rond de 1.10. Achter Voortman en Bruinsma was het veld totaal uit elkaar geslagen. Een eenzame solist Martens werd gevolgd door Andre Plette en Arend Ramaker (Gramsbergen). Verassend sterk was ook het optreden van Johan Hulzebos. De broer van de veelwinnaar Lamko Hulzebos liep ook al in een `alleingang` op een zesde positie. Hulzebos, in het dagelijks leven werkzaam op de afdeling financiën van de gemeente Hardenberg, maakt een opmerkelijke progressie door. Wat niet lukt met de papieren schema's van PK is schijnbaar wel mogelijk door de trainingsmethodiek van Voortman.

Finale
Na 15 km wedstrijd was duidelijk dat Voortman van plan was Bruinsma tot aan de laatste ronde op de baan van ACO Touwen "mee te nemen". Af en toe liet Voortman het tempo wat zakken om Bruinsma de gelegenheid te geven weer aan te sluiten. Bij terugkeer op de grasbaan was duidelijk dat de missie geslaagd was. Voortman zette aan voor de laatste 400 meter en liep in een ruk door naar de overwinning. Met een tijd van 1.10.05 was Voortman verzekerd van de zege in het eindklassement. Een week geleden vierde hij het grootste succes uit zijn atletenloopbaan door in Den Haag Nederlands kampioen te worden. Binnen een week tijd volgde een tweede overwinning in een halve marathon. Hiermee is maar weer eens bewezen dat een gemotiveerde atleet tot veel in staat is. Bruinsma had duidelijk alle zeilen bijgezet om zijn trainer en leermeester te volgen. De salesmanager uit Nijverdal was uitermate tevreden met 1.10.27. "Mooie tijd en mooie klassering. Vorig jaar won Pitchou hier en nu onze groep weer". Bruinsma refereerde daarmee aan Pitchou Itebe. De inwoner van Zwolle kwam in juli 2002 om het leven na een noodlottige val met zijn fiets. Itebe maakte deel uit van de trainingsgroep van Gerrit Voortman. Derde werd de totaal uitgeputte Harm Jan Martens in 1.13.18. Plette werd uiteindelijk vierde na een spannend eindstrijd met plaatselijk favoriet Arend Ramaker. Johan Hulzebos bekroonde een keurig gelopen wedstrijd met een zesde plaats in 1.17 en was daarmee maar liefst 10 minuten sneller dan een jaar geleden.Bron: dehardloopkrant.nl

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics