Laatste Nieuws.

 
RSS

Voortman Europees kampioen (24 mei 2003)

Voortman Europees kampioen

(Door Herman Weening)

"Grootste succes uit mijn carrière"

Úpice - Voortman werd zondag in het Tsjechische Úpice Europees kampioen veteranen halve marathon. Een ongekend succes aldus een geëmotioneerde Voortman. Weken van Spartaanse trainingen betaalden zich uit op het zware parcours in een zwaar bevochten zege.
Het betekende de grootste overwinning uit de rijke loopbaan van Gerrit Voortman.

Úpice
Aan Úpice werd dit jaar het Europees kampioenschap wegatletiek voor veteranen toegewezen. Het evenement in Úpice is groots aangepakt met maar liefst vijf wedstrijddagen. Het hoogtepunt is het Europees kampioenschap halve marathon voor veteranen. De wedstrijd voor de masters halve marathon vond op zondag plaats. Op de 10 km, die op vrijdag werd georganiseerd was er Nederlands succes voor Els Raap. De veterane werd derde. Op maandag volgt nog het Europees kampioenschap cross.

De voorbereiding
Maanden had hij ernaar toegeleefd. Wie Voortman na afloop van een wedstrijd sprak kreeg steevast te horen dat alles in dienst stond van het EK in Tsjechie en later een WK marathon in Puerto Rico. Die twee momenten stonden een jaar geleden al in zijn agenda genoteerd. Sinds Voortman begin dit jaar de veteranenleeftijd bereikte (40 jr) is er een nieuw sportleven begonnen voor het karaktermens uit Steenwijksmoer. "In mijn carrière wil ik een grote prijs pakken", aldus Voortman. De training was al in de wintermaanden opgepakt met een langzame aanloop naar een veel grotere trainingsomvang in het voorjaar. Met trainingsblokken van 180 km in de week legde Voortman zich zelf een Spartaanse voorbereiding op. Eerst doel was het NK in Den Haag. Die prijs kwam verassend snel. In Den Haag werd Voortman voor het eerst zijn al lange carrière Nederlands kampioen halve marathon. "Dat heeft mij enorm gemotiveerd", aldus Voorman. "Het gaf mij de motivatie om alles opzij te zetten voor de volgende prijs, het Europese kampioenschap in Úpice"
Met de winst in Den Haag en overwinningen in Ommen, Hengelo, Vroomshoop en Grolloo was de vorm als nooit tevoren. De laatste weken voor de wedstrijd werd nog een keer toegewerkt naar een maximale trainingsomvang. (180 km in de week!) met een test in Grolloo als laatste voorbereidingswedstrijd. Voortman won daar de 10 km. Samen met mijn clubgenoten Jan ten Cate en Ben Zuidersma (HAC'63) vetrok de lange afstandsatleet op vrijdag naar Tsjechië  Op zaterdag werd tijdens een rustige 10km het parcours verkend. Het parcours was als lastig te beoordelen met een tweetal lussen door Úpice en omgeving. Belangrijk was de laatste 500 mtr met een steile klim naar de finish. Op zaterdagavond hebben we nog lekker Chinees gegeten en toen op tijd naar bed, aldus Voortman

De wedstrijddag
De volgende morgen ging om vijf uur de wekker. "Je moet het lichaam al vroeg wakker maken", aldus Voortman. De start was al om negen uur en dat vergt een andere voorbereiding. Goed inlopen is dan het devies. Het was bij de start al erg warm. (22.Gr.C). Later zou de temperatuur oplopen tot bijna 30 Gr.C. Slopende omstandigheden voor de deelnemers dus. Voorzichtigheid was geboden. Na 5 km was al duidelijk dat het een tactische wedstrijd zou worden. Tot 5 km liepen we met een grote kopgroep. De 5 km gingen in 17.15. Voorman pakte als eerste de sponzen en opende de wedstrijd. "Dat is altijd een slim moment om eens wat te proberen", aldus Voortman. De versnelling van Voortman decimeerde de kopgroep tot nog vijf kanshebbers. Een van de afvallers was Gerard Hendriks. De Europees veteranenkampioen marathon zou uiteindelijk in 1.14 finishen.

Spanjaarden.
Voortman wist zich vooraan omgeven door een aantal Spanjaarden. "Mijn grootste concurrent was Vilermo. Die jongen nam elke keer erg gemakkelijk over", aldus Voortman. Gonzales was de andere Spanjaard, maar hij liet steeds een gaatje om deze dan later weer dicht te lopen. We hebben voortdurend samen het kopwerk gedaan". Na 10 km in 34.14 en 15 km in 51.29 brak een spannende finale aan.

Finale
"Ik was bang voor de aankomst", aldus Voortman. "Ik had de laatste 500 meter goed verkend. Het is daar erg steil en wie daar stilvalt is gezien. Vilermo ging op 19 km aan. Hij pakte een paar meter maar ik kon het gaatje klein houden. Ik kon het gaatje dichten en bleef achter hem lopen", aldus Voortman. "Ik wilde wachten tot de klim. Bij de verkenning had ik gezien dat na een bruggetje de klim begon. Precies daar ben ik vol aangegaan. Het was een kwestie van erop en erover. Niet omkijken dacht ik steeds. Als je dan als eerste over de streep gaat is het bijna niet te bevatten". Voortman werd Europees kampioen in 1.12.11. Vilermo werd tweede in 1.12.21.

Hendriks teleurgesteld
De drievoudig Europees kampioen op de volledige marathon had zich de wedstrijd anders voorgesteld. "Ik ben verwend. Een vierde plek is eigenlijk een tegenvaller. Het is de slechtste plaats om op te eindigen."De warmte leverde de atleet grote problemen op. "Het was hier in Tsjechië 30 graden, terwijl ik in Nederland nog in de hagel liep. Daar heb ik heel veel moeite mee gehad."

Kroon
"Ik ben ongelooflijk blij en kan het bijna niet begrijpen. Dit is een kroon op mijn carrière. Ik heb in de voorbereiding er alles aangedaan en als je dan eerste wordt is dat het mooiste wat een sportman kan meemaken. Nu eerst feestvieren een weekje van Tsjechië genieten en dan voorbereiden voor een nog grotere klus". In Steenwijksmoer kan nog een week geoefend worden op het vervaardigen van het mooiste spandoek. Drenthe is een Europees kampioen rijker. Puerto Rico mag alvast oefenen op de naam, Gerrit Voortman.
Bron: dehardloopkrant.nl   

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics