Laatste Nieuws.

 
RSS

Voortman verliest in eigen streek maar bouwt aan nieuw successen (19 december 2003)

Voortman kijkt terug op een geweldig 2003

Door Herman Weening

Voortman Nederlands kampioen

Voortman Europees kampioen

Tweede in het WK marathon veteranen

Voortman verliest in eigen streek maar bouwt aan nieuw successen


20-12-2003 Zaterdag was Gerrit Voortman weer even terug in zijn geboortestreek. De Rijssenaar woont al jaren in het Drentse Steenwijksmoer maar keert één keer in de winter terug voor de traditionele crosswedstrijd in Rijssen. De oude meester moest ervaren dat het meesterschap in de trainingen voor Atletics vruchten afwerpt. In Rijssen moest Voortman Atletics atleten Udo Zwijnenberg en Peter Bruinsma voor zich dulden.

De wedstrijd.
De wedstrijd in Rijssen ging over vier ronden. Bij de eerste passage over de grasbaan van AV Rijssen was al duidelijk dat de wedstrijd beslist zou worden door Voortman, zijn pupillen Peter Bruinsma en Udo Zwijnenberg. Zwijnenberg steekt de laatste weken in een prima vorm. In de Montferland Run werd de Atletics atleet nog 28e. Een ronde later had Zwijnenberg al een gaatje geslagen met Bruinsma en was het verschil met Voortman meer dan honderd meter. In de volgende ronden veranderden de posities niet meer. De achterstand met clubgenoot Bruinsma bleef hetzelfde maar het verschil met Voortman groeide steeds verder. Zwijnenberg liep vervolgens gedecideerd naar een overwinning in 33.44. Bruinsma werd tweede in 33.51 en Voortman liep naar een derde plaats in 33.54. Bij de dames was er de overwinning voor de Oldenzaalse Klara Davina in 43.31.

Makkelijke overwinning.
"Het ging allemaal erg gemakkelijk", aldus Zwijnenberg. "Ik heb alleen tempo gelopen. Het is voor het eerst dat ik Gerrit in eigen huis de baas ben en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Het trainen schiet er wel eens bij in sinds ik een jaar geleden met een studie ben begonnen". Zwijnenberg volgt een studie voor uitvoerder in de bouw. Een onwillige knie levert de talentvolle Zwijnenberg de laatste jaren regelmatig een trainingsachterstand op.

Verlies voor Voortman
In de cross over 10 km, behorende tot de OAD crosscompetitie, is Voortman de laatste jaren niet meer verslagen. "Presteren in je eigen streek is altijd bijzonder", aldus Voortman. Vijf keer zegevierde Voortman in Rijssen de afgelopen jaren, zaterdag werd het een derde plaats. Het verlies leek Voortman niet veel te deren. "Ik heb een geweldig maar ook een heel zwaar seizoen gehad. Ik ben nu weer bezig om te bouwen aan een nieuw seizoen".

Een memorabel seizoen
Voortman maakte zijn veteranendebuut met de nationale titel op de halve marathon, werd later in Tsjechië Europees kampioen op die afstand en besloot met zilver op de marathon bij de WK in Puerto Rico. Met name zijn Europese titel deed hem veel. 'Daarna ben ik uitgebreid gehuldigd in mijn woonplaats Steenwijksmoer.' De WK hadden een hoogtepunt moeten worden. 'Maar daar was ik zó kapot. Het weer was ongelooflijk slecht. Nee, dan was Tsjechië echt een ontlading.' Voortman staat al heel zijn atletiekleven te boek als trainingsbeest. Hij doet nu nog tien tot twaalf trainingen per week. En dan geeft hij ook nog eens training, bij HAC '63 en Atletics in Nijverdal, is medewerker van www.dehardloopkrant.nl en werkt hij twintig uur per week met geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Langzaamaan begint hij zich af te vragen hoe lang hij zijn intensieve atletiekleven nog volhoudt. 'Een wereldtitel zou het verhaal compleet maken, maar dan moet ik nog twee jaar door. Ik weet niet of ik dat geestelijk red. Lichamelijk is het geen probleem, ik ben zo fit als een hoentje.' Een doel voor 2004 heeft Voortman al wel. Hij staat 28 maart aan de start van de marathon van Rome, waar hij onder de 2.30 wil lopen. Ter vergelijking: zijn persoonlijke record als senior staat op 2.21,33. Hij is trots dat hij in Rome kan lopen: 'Daar ben ik via mijn sponsor Asics binnengekomen. Je krijgt daar als Europees veteranenkampioen wél waardering. Dat is in Nederland een stuk minder.'

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics