Laatste Nieuws.

 
RSS

Hardloper Gerrit Voortman beleeft prachtig sportjaar (19 februari 2004)

Hardloper Gerrit Voortman beleeft prachtig sportjaar  
door Esselien de Groot

STEENWIJKSMOER - Gerrit Voortman is een sportman in hart en nieren. Altijd is hij met zijn sport, het hardlopen, bezig. Zijn het niet de dagelijkse trainingen of het meedoen aan wedstrijden, dan is het wel het begeleiden van hardlopers. Het afgelopen jaar is zonder meer succesvol geweest: eerste op de Nederlandse en Europese kampioenschappen veteranen en tweede op de Wereldkampioenschappen in dezelfde categorie. Deze aansprekende resultaten zijn zeker goed voor een nominatie voor Sportman van het Jaar. 

De sympathieke Gerrit Voortman komt uit een gezin, waar zowel vader als moeder zich bezighielden met de hardloopsport. ‘Ik heb het altijd mooi gevonden. Ik ben dan ook niet aangespoord, maar ben zelf fanatiek beziggeweest, vanaf jongsaf aan.' Inmiddels draait Gerrit al 35 jaar mee in de wedstrijdsport. ‘Ik heb altijd willen presteren', zegt hij. Daarom traint hij enorm veel. Wie kent hem niet in de omgeving? Afgelopen jaar werd Gerrit veertig, het jaar waarin hij dus naar de veteranen zou gaan. ‘En in die categorie word ik kampioen', nam Gerrit zich voor. Hij zette alles op alles om dat te bereiken en met succes!

Al op 28 maart -vier dagen na zijn verjaardag- werd hij Nederlands kampioen op de halve marathon in Den Haag. Meteen al veelbelovend voor de rest van het jaar. En toen de Europese kampioenschappen op 25 mei in Upice in Tsjechië. ‘Dat was zo prachtig mooi', zegt Gerrit stralend. ‘Het was wel heet, maar het liep precies zoals Gerrit Voortman het wilde. Het ging me eigenlijk nog niet hard genoeg. Het was niet eens zo'n zwaar parcours, alleen de laatste drie-, vierhonderd meter ging steil omhoog. Tevoren had ik het parcours verkend, dus ik wist wat me te wachten stond. Op 5 kilometer heb ik eens flink aan de boom geschud en op 12 kilometer nog eens. Toen bleef ik met twee Spanjaarden over.' Met het gewenste resultaat. ‘De huldiging was heel emotioneel, werkelijk prachtig.' De huldiging in Steenwijksmoer daarna vond hij eveneens geweldig. ‘Dat was zo mooi om mee te maken.


huldiging Europees kampioenschap 2003 in ÚpiceDe huldiging in en door Steenwijsmoer

Hoe anders verliep het tijdens de Wereldkampioenschappen in Porto Rico op 13 juli. ‘Het was bloedheet, zo'n 40 graden, en er was een enorm hoge luchtvochtigheid. Bovendien waaide het verschrikkelijk, de dranghekken vlogen over het parcours. En het regende warm water. ‘Van de finish en de huldiging heb ik niet zoveel meegekregen. Het was zo slopend, een ware slijtageslag. Ik was helemaal op. Direct erna heb ik een half uur in het ijs gelegen en drie tot vier dagen daarna kon ik bijna geen poot verzetten.Terugkijkend vindt Gerrit Voortman 2003 een prachtig jaar. ‘Tweemaal goud en eenmaal zilver, dat is toch fantastisch!' Na de WK is Gerrit een tijdje gestopt met zo intensief trainen. ‘Je moet heel wat doen voor het succes. Ik moest me weer helemaal opladen.'Het is niet gering hoeveel Gerrit traint. Dat kan wel twaalfmaal per week zijn. Het zijn allerlei verschillende trainingen, afhankelijk van de te lopen wedstrijd. Gerrit heeft zijn eigen trainingsschema's. ‘Ik heb het altijd zelf gedaan door veel te vragen en veel te luisteren naar anderen. Ik heb veel gelezen over trainingen en verdiep me in andermans trainingen.' Zijn kennis zet hij om in het trainen van Atletics in Nijverdal en HAC'63 in Hoogeveen, in totaal zo'n veertig hardlopers. In die laatste groep zit onder meer Lamko Hulzebos, die ook niet onverdienstelijk hardloopt. Gerrit volgde daarvoor ter ondersteuning een trainerscursus bij de KNAU. Eén van zijn pupillen in Nijverdal is Martin de Jonge, die voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de marathon van Londen gaat lopen. Gerrit wilde daaraan zijn aandeel leveren: op 11 januari van dit jaar dook hij na afloop van de halve marathon van Egmond in de ijskoude Noordzee voor 100 euro.Voortman vindt het trainen van anderen prachtig om te doen. ‘Ik ben daar heel druk mee. Met mijn sport kom ik wel op zestig tot zeventig uur in de week. En als ik tezijnertijd stop, heb ik met die trainingen wat achter de hand.' Maar voor dit jaar staan nog weer een aantal wedstrijden op het programma, zoals op 28 maart de Marathon in Rome, op 2 mei de halve marathon in Gerona (Spanje), vanaf 17 mei de zesdaagse over 140 kilometer in Riesenbeck in Duitsland en op 1 augustus de Europese kampioenschappen marathon in het Deense Arhus.Gerrit Voortman heeft ook nog een baan van twintig uur in de week als activiteitenbegeleider bij De Trans in Emmen. Daar speelt sport eveneens een rol in de vorm van het geven van zwemlessen. Gerrit was al eerder genomineerd als sportman van het jaar en won die titel zowel in 2000 als in 2001. Hij was daardoor zeer vereerd. En niet onbelangrijk: echtgenote Sylvia speelt een belangrijke rol. Zij staat pal achter haar man als zijn allergrootste supporter. Ook blij is hij met zijn sponsor adviesbureau Bejan uit Emmen, eigendom van ook zo'n sportfanaat, Wim Jansen..

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics