Laatste Nieuws.

 
RSS

Gerrit Voortman bezig met zijn laatste seizoen (19 maart 2004)

Gerrit Voortman bezig met zijn laatste seizoen

Gedreven sportman beëindigt prachtige carrière

Door Herman Weening

Steenwijksmoer -Gerrit Voortman is bezig met zijn laatste seizoen als wedstrijdatleet. Het boegbeeld van de hardloopsport in Noord-Oost Nederland is van mening dat het genoeg geweest is. De beslissing kwam tot stand in een periode dat de medewerker van dehardloopkrant.nl geblesseerd was. Van mijn tienerjaren tot mijn 40e heeft alles in dienst gestaan van de hardloopsport nu is het tijd voor andere dingen.

Topseizoen en terugval
Hij staat op het punt om af te reizen naar Rome. Aan de internationale marathon die daar op het programma staat kan hij vanwege blessureperikelen niet deelnemen. "De reis is al geboekt, ik ga er in elk geval een mooi trainingskamp van maken" aldus Gerrit Voortman. We spraken met Gerrit Voortman over zijn laatste seizoen als wedstrijdatleet. Hij had de regionale media en TV al over de vloer, het nieuws dat hij bezig is met zijn laatste seizoen heeft hij zelf naar buiten gebracht. "Kan ik er alvast aan wennen", aldus Voortman. Gerrit Voortman kende het vorig jaar een absoluut topseizoen. Net veteraan geworden volgde een aaneenschakeling van successen. Eerst was er het Nederlands kampioenschap halve marathon in den Haag, daarna volgde het Europees kampioenschap halve marathon in het Tsjechische Upice en tenslotte een zilveren medaille bij het WK marathon in Puerto Rico. Daarna volgde er een geweldige dip. "Ik had in Puerto Rico erg diep in de reserves getast en met de gevolgen heb ik nog maanden gekampt", aldus Voortman. Bovendien was Voortman teleurgesteld over de lauwe reacties die er vanuit de media voor zijn prestaties waren geweest. "Ik heb het toch gezien als een gebrek aan erkenning", aldus Voortman.
"Ik kon vervolgens mij nog heel moeilijk weer motiveren voor de trainingen en de wedstrijden". Het naseizoen en de winter verliepen dan ook dramatisch slecht voor de man, die op vrijwel elk erepodium stond in de weg en crosswedstrijden in het noorden en oosten van het land.

Blessure
"In de winter heb ik mij echter opnieuw doelen gesteld voor het nieuwe seizoen en besloot in januari de zaken weer serieus op te pakken". "Dat heeft erin geresulteerd dat ik in te korte tijd teveel ben gaan doen. Ik kreeg last van mijn voetpees en raakte ernstig geblesseerd. Het lopen kon ik wel vergeten en ik was teruggeworpen op mijzelf". "Een ongekend fenomeen want ik ben in mijn hele carrière als wedstrijdatleet nog nooit geblesseerd geweest". Voor de man die alle vragen over blessures voor onze lezers beantwoordt brak een periode van reflectie aan. "Natuurlijk wist ik wel dat atleten die geblesseerd zijn het erg moeilijk mee kunnen hebben maar nu ervoer ik dat zelf". "Ik reageerde mij thuis af en was af en toe voor mijn vrouw niet te genieten. Langzamerhand rijpte ook het besluit dat het wel genoeg was geweest".

Stoppen
"Vanaf mijn tienerjaren ben ik in hart en nieren atleet geweest. De mensen die mij goed kennen weten dat ik alles doe en laat voor mijn sport. De druk van het altijd moeten trainen en de wedstrijdspanning gingen mij vooral het laatste jaar tegenstaan". "Wanneer ik ergens aan de start sta dan verwachten de mensen van mij een overwinning of een ereplaats. Die druk leg ik mijzelf overigens ook op, ik wil de mensen niet teleurstellen en altijd presteren". Voortman hakte de knoop door en besloot te stoppen. "Ik breng het nu heel bewust naar buiten zodat ik ook zelf er mentaal aan kan wennen dat het aan het eind van dit seizoen echt afgelopen is". "Volgend seizoen zal ik heus nog wel eens aan de start staan maar dan als recreant". "Ik wil andere gaan doen, bijvoorbeeld gewoon gaan tennisen zonder bang te zijn voor blessures. Bovendien ga ik meer tijd steken in mijn trainerschap. De persoonlijke begeleiding die ik zelf als wedstrijdatleet altijd gemist heb wil ik nu aan de jongere generatie wel bieden aldus Voortman. Ik geloof absoluut niet in begeleiding dmv e-mail of op afstand zoals dat tegenwoordig vaak gebeurt". "Ik wil de atleet zelf zien en feedback krijgen", aldus Voortman die de wedstrijdatleten van AV Atletics en AV HAC'63 begeleid.

Laatste seizoen.
Voortman wil het laatste seizoen waardig afsluiten. De blessure lijkt inmiddels na een serie uiterst pijnlijke behandelingen genezen en dus wordt er weer voorzichtig gedacht aan trainingsopbouw. "Ten eerste wil ik dit seizoen nog proberen Europees kampioen op de marathon te worden". "Op 1 augustus wordt in het Deense Arhus de Europese titelstrijd voor veteranen georganiseerd, mits goed in vorm wil ik daar alles in het werk stellen om Europees marathonkampioen te worden". "In de voorbereiding vertrek ik in april naar Barcelona voor een trainingskamp. Daarna loop ik de zesdaagse in het Duitse Riessenbeck". (Red. Voortman was al meerdere malen winnaar van deze meerdaagsewedstrijd in Duitsland). "Gaat daar alles naar wens dan ik richt ik alles op Arhus". "Het jaar sluit ik dan af met een laatste marathon als wedstrijdatleet. Lamko Hulzebos (Voortman is trainer van de succesvolle Zuidwoldenaar) heeft mij enthousiast gemaakt voor een bijzondere marathon in Kenia".

Marathon in Kenia
De eerste internationale marathon in Kenia wordt georganiseerd door Stichting Globerunners Child Support uit Stadskanaal in samenwerking met de Duitse organisatie Kenia Kinder Hilfe. Naast hardlopen wordt ook geld ingezameld voor een scholenproject in Viriko. De officiële opening van de scholen valt samen met het startschot van de marathon. "Ik was onmiddellijk enthousiast toen Hulzebos informeerde of dat niet wat voor mij was" aldus Voortman. "Het wordt mijn laatste grote wedstrijd in het buitenland", aldus Voortman "Wat dat betreft is Kenia natuurlijk een prachtig affiche. Het land is onlosmakelijk verbonden met het marathonlopen. Bovendien is het één groot avontuur om in Oost-Afrika een marathon te lopen. Ik heb begrepen dat we onze borst kunnen natmaken. Slechts twee meter van het parcours is geasfalteerd, het is 32 graden en de luchtvochtigheid is hoog. Als het bier na afloop maar wel koud is. Een snelle tijd kun je wel vergeten. Maar dat is ook niet zo belangrijk. Ik kan later zeggen: ik was erbij in Kenia. Daarom heb ik me ook aangemeld. Zo'n kans krijg je voorlopig niet meer.'' Daarna is het moment van afscheid gekomen

Afscheid
Het wedstrijdbeeld zal toch anders zijn wanneer de gedreven Voortman zal ontbreken in de kopgroep. De man die met zijn gedrongen postuur en krachtige pas een toonbeeld was van onverzettelijkheid behoorde in zijn beste jaren tot de subtop in Nederland. Met tijden van 29.53 op de 10 km en 1.06.29 op de halve marathon was hij in vrijwel in elke wedstrijd een gevreesde tegenstander. Zijn persoonlijke toptijd op de marathon (Red. 2.21.33 Berlijn-1996) is goed voor een plaats op de Nederlandse marathonranglijst allertijden. In het noorden en oosten van land won Voortman talloze wedstrijden. Ik heb veel gewonnen aldus Voortman, die onlangs opnieuw werd verkozen als sportman van het jaar in de gemeente Coevorden, maar moest altijd erg veel trainen om de topvorm te bereiken. De geboren Rijssenaar, koos vaak de Holterberg als geliefd trainingsoord. Talloze kilometers werden op de hellingen van de Holterberg afgelegd om lichaam en geest tot topprestaties te dwingen. De wedstrijdorganisaties die dit jaar Voortman nog aan de start krijgen mogen zich alvast opmaken voor het laatste kunstje van Voortman. Nog eenmaal zal hij laten zien waartoe een gedreven sportman in staat is.
© dehardloopkrant.nl

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics