Laatste Nieuws.

 
RSS

11th European Veterans Atletics Championships Non Stadia, Aarhus Denmark (25 mei 2009)

In het pinksterweekend 29 tot en met 31 mei vindt in Aarhus Denemarken de elfde European Veterans Atletics Championships Non Stadia plaats. Dit is een open Europees kampioenschap op de weg voor masters, die iedere twee jaar ergens in Europa plaats vindt, deze keer in Denemarken dus. En ook deze keer doen er weer een aantal HAC’63/ Bouwbedrijf ‘Fieko’ masters mee.

 
Het HAC'63 EK team

Deze keer zijn de volgende HACers van de partij: Anja Bennink, Jan ten Cate, Gertjan de Haan, Jannes Heijnen, Lamko Hulzebos, Klaas Nienhuis, Gerrit Voortman. Vorig jaar december hebben ze zich al ingeschreven en is er al begonnen met het zoeken naar een goede accommodatie in Aarhus. Dat was op zich al moeilijk genoeg, want in hetzelfde pinksterweekend treed in Aarhus de wereldberoemde band ‘the Eagles’ op. Het is dit jaar een éénmalig optreden van hen in Europa. Men verwacht zo’n 40.000 concertbezoekers, niet alleen uit Denemarken maar ook uit heel Europa. Alle hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherbergen, campings etcetera waren dan ook in dit pinksterweekend reeds lang voor 98 % vol geboekt. Maar gelukkig via connecties is het toch gelukt om op ‘Camping Aarhus’ op ongeveer 11 km vanaf het Atletiekpark ‘Atletion’ ,waar de wedstrijden plaats vinden, een aantal huisjes te huren. Want ook enige familieleden gaan mee als supporter en om als groep bij zo’n evenement op één en dezelfde locatie  te zijn,  is wel zo plezierig.   

Men kan tijdens deze kampioenschappen starten op 10 km en op de halve marathon 21.1 km.

Totaal hebben zich 661 atleten uit 28 landen ingeschreven. De start van de 10 km is vrijdag 29/5 bij de NRGi Arena om 17.00 uur voor Jan en Anja die hier de 10 km doen.

Zaterdag 30/5 zijn er team- crosswedstrijden, maar daar doen de HACers niet aan mee omdat er door drie atleten uit hetzelfde land per leeftijdscategorie moet worden meegedaan. Omdat er in diverse categorieën maar 1 of 2 Nederlandse deelnemers zijn is een team maken niet mogelijk. Zondag 31/5 is de start bij het Viby stadion om 14.30 uur voor de halve marathon, waar respectievelijk Lamko, Gertjan, Jannes en Klaas meedoen. Gerrit Voortman gaat mee als  coach, begeleider en trainer. Gezien zijn ervaringen als Europees kampioen (en Nederlands kampioen) halve marathon bij de masters in 2003  en zilver bij de marathon masters tijdens de wereldkampioenschappen in 2003, is dat natuurlijk een welkome professionele ondersteuning.

Iederéén heeft zich natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid, (op eigen niveau), voor deze kampioenschappen en zijn er dan ook ‘klaar’ voor.

Lamko Hulzebos: de topper van HAC’63, doet mee bij de mannen 40+ op de halve marathon. Lamko behaalde als master 40 + in 2008 een zilveren medaille bij de EK

marathon in Lublijana. Ook in 2008 behaalde hij op de halve marathon tijdens de NK een bronzen medaille. De halve marathon is zijn favoriete afstand, Zijn PR bij de M 40 + is 1.10.09 uur, als 35 + er 1.08.54 uur wat tevens zijn PR is. Na een langdurige vervelende knieblessure is hij nu weer op weg naar een goede vorm. Onlangs liep hij in Raalte een halve marathon en won deze in 1.12.42 uur. Hij zal er alles aan doen een puike prestatie neer te zetten. In Denemarken hoopt hij weer een 1.10 uur te lopen en als dat lukt doet hij zeker weer mee voor een ereplaats.

Gertjan de Haan: Komt uit in de categorie masters 35 + op de halve marathon. Is een ervaren loper, heeft diverse marathons ruim onder de drie uur gelopen en liep 10 jaar geleden een halve marathon nog in 1.14 uur. Deze keer is zijn voorbereiding niet ideaal. Begin april kreeg hij last van een kuit en z’n rug. Na 11 dagen absolute rust kon hij weer redelijk lopen, maar een voor hem toptijd verwacht hij niet. Twee maanden geleden dacht hij nog ongeveer 1.20. uur te kunnen lopen. Hij gaat zichzelf niet forceren, hoopt lekker te lopen en heeft zichzelf géén richttijd toebedeeld.

Jannes Heijnen: Komt uit op de halve marathon in de klasse 55 +. Is zeer ervaren en loopt al heel wat jaartjes mee bij HAC’63. Twee jaar geleden deed hij ook mee met de Europese kampioenschappen die toen in Regensburg, Duitsland waren. Ook daar liep hij een halve marathon, toen in 1.41. uur. Deze tijd wil hij absoluut in Denemarken verbeteren en denkt dat hij nu wel onder de 1.40. uur kan finishen, hij heeft er zin in. Hoewel hij voldoende traint en regelmatig wedstrijden loopt wordt het allemaal, ook bij hem, wel wat minder en dat vindt hij wel wat vervelend. Maar ja, vooral ook als master boven de 55 jaar gaat het steeds moeilijker worden tijden te handhaven die je een paar jaar geleden nog met gemak liep. De jaren gaan tellen het is niet anders.

Klaas Nienhuis: De oudste van het stel, 63 jaar, doet mee op de halve marathon bij de 60 plussers.Voor het eerst doet hij mee bij een EK en het lijkt hem een leuke ervaring hier mee te doen. Je moet zoveel mogelijk meemaken in je loopcarrière vindt hij. Ervaring genoeg, zo liep hij o.a. de marathons van Rotterdam, Berlijn en New-York om de speciale sfeer rond deze grote internationale evenementen te proeven en dat smaakt prima. Zijn snelste tijd ( PR) op de halve marathon is 1.20.15 uur, 25 jaar geleden. Zo’n tijd blijft natuurlijk een leuke herinnering maar is nu absoluut niet reëel meer. Zijn PR als 60 plusser is 1.46.39 uur en hij zal proberen deze tijd te verbeteren. Maar meedoen en genieten is de hoofdzaak.

Anja Bennink: Loopt deze keer de 10 kilometer in de klasse women 40 +. Ook al een ervaren loopster en trainster. De voorbereiding verliep niet helemaal vlekkeloos vanwege een onverklaarbaar hamstringmankement. De laatste tijd gaat het beter maar echt in vorm is zij niet. Door meer dagen werken in een zwaardere functie, (plus o.a. de Atletiek trainercursus, de diverse trainingen geven bij HAC’63) is het moeilijk regelmatig te trainen. Ze verwacht geen spetterende tijd maar probeert wel haar tijd 48.39 die zij bij de EK in Regensburg liep te verbeteren. Haar PR is 46.30 op de 10 km die ze in haar huidige categorie 40 + liep, voor haar 40ste liep ze de 10 km nooit onder de 50 minuten. Haar ambitie is momenteel het diploma looptrainer 3 halen. Deze EK ziet ze vooral als meedoen voor de fun.

Jan ten Cate: Gaat ook van start op de 10 kilometer in de categorie master 45 +

Ook Jan is niet zo super in vorm (zegt hijzelf). Dit jaar heeft hij heel weinig wedstrijden gelopen en nog geen enkele 10 km. Jan is in zijn klasse een regionale topper, vaak eindigt hij in de kopgroep en wint soms ook wedstrijden als bijvoorbeeld de Oldemeijercross en de Twenterand RUN. Gezien zijn ervaringen op de 10 km denkt hij tijdens deze EK toch ongeveer 36 minuten op deze afstand te halen, met een stiekeme hoop misschien een 35er.

Aan zijn PR van 32 minuten op de 10 km denkt hij allang niet meer. Deze keer doet hij ontspannen zijn best en maakt er een heerlijk hardloopweekend van, en hoopt op een stunt van Lamko.

Natuurlijk hangt een goede prestatie niet alleen af van trainen. Ook het weer, de zwaarte van het parcours, en de vorm van de dag oefenen een belangrijke invloed uit op de uiteindelijke prestatie. De masters van HAC’63 zijn allen vol goede moed en zullen, ieder voor zich, hun uiterste best doen, je draagt niet altijd het oranje!

                                                                                                  Klaas Nienhuis.

 

 

 

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics