Laatste Nieuws.

 
RSS

Marathoncrack Gerrit Voortman (06 oktober 2009)

Het favoriete hardlooprondje van Gerrit Voortman (46) begint en eindigt in zijn woonplaats Steenwijksmoer. De oud-atleet, die tegenwoordig trainer is bij HAC'63 in Hoogeveen, heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Zo won hij in 2003 goud op het Europees veteranenkampioenschap halve marathon.

Er is zelfs een hardloopwedstrijd naar de veteraan vernoemd: de Gerrit Voortman Lemelerbergloop, een wedstrijd over de Overijsselse Lemelerberg, die sinds 2004 elk jaar wordt gehouden. Een volledig onverhard en heuvelachtig parcours met aardig wat hoogteverschillen.

Dat Voortman niet zijn eigen Lemelerbergloop als favoriete route noemt, heeft alles te maken met de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte Harron Dekker (27), die hij al jaren traint. "Voor Harron is deze route bij Steenwijksmoer perfect", zegt Voortman. "Je komt weinig verkeer tegen en je loopt door een mooi natuurgebied."

 
Het rondje begint op de Kerkweg in Steenwijksmoer. Vervolgens via het fietspad naar Dalerpeel. Daar een rondje om het dorpshuis en terug via hetzelfde fietspad naar de Vossebelt. Dan via de Hendrik Beerlingweg en de Hoofdweg terug naar Steenwijksmoer. Een kilometer of acht, schat Voortman.

Harron Dekker kent de route inmiddels uit z'n hoofd. "Hij traint bijna elke dag en omdat we deze route zo vaak lopen, kan hij inmiddels ook alleen op pad." Klokkijken kan Dekker niet en tijden en afstanden zeggen hem weinig. "Als ik zeg dat hij nog twee kilometer moet, dan heeft hij geen idee wat ik bedoel. Maar omdat hij het rondje nu uit z'n hoofd kent, vertel ik hem tijdens wedstrijden hoe ver hij is door het te vergelijken met ons rondje. Nu zijn we bij Vossebelt, zeg ik dan bijvoorbeeld. Dat snapt hij wel."

Voortman traint sinds eind 2003 met Dekker. "Toen we begonnen woog hij nog zo'n honderd kilo. Inmiddels nog maar 74. Hij vertelde me dat hij graag wilde hardlopen. Ik had niet verwacht dat hij ooit meer dan vijf kilometer zou aankunnen. Maar we zitten inmiddels al op tien mijl, oftewel zestien kilometer. Zondag doen we voor het eerst mee met de 4 Mijl van Groningen. En volgend jaar hoop ik een halve marathon met hem te kunnen lopen."

Vergeleken met de Lemelerberg is de omgeving rond Steenwijksmoer vooral plat. "Ik ben inderdaad dol op heuvels. Maar toch vind ik het ook prettig om hier te lopen. Voor langere duurlopen is zo'n vlak gebied heel geschikt. En ik hou van al die boerenlandweggetjes. Bovendien vind ik het mooi dat je hier zoveel van de elementen merkt. Tegenwind, regen. Soms onprettig, maar vaak juist ook bijzonder. En ach, als je voor het weer thuis wilt blijven, dan kun je beter een andere sport zoeken."

>>meer nieuws...
- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics