Ik heb inmiddels verschillende filmpjes gezien op YouTube en dan moet je soms wel even slikken. De start is op een hoogte van bijna 5400 meter. (Zie hier) De finish 42 kilometer verder ligt op een hoogte van 3200 meter. De route is nauwelijks uitgezet. En het parcours? Geen centimeter asfalt, we lopen langs steile afgronden en over hangbruggen waar soms planken ontbreken. We dragen speciale loopschoenen die de voeten moeten beschermen. Want het smalle pad naar beneden is bezaaid met scherpe stenen en rotsblokken. En soms moeten we zelfs klimmen en klauteren om de weg terug te vinden.”
Op 11 mei stapt Gerrit op het vliegtuig naar Nepal. Na aankomst krijgen de circa 160 deelnemers de route voor de kiezen die werd afgelegd in 1953 door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay, die als eerste mensen de top van de Mount Everest hebben bereikt. Op 27 mei arriveert het gezelschap uiteindelijk in Mount Everest Base Camp op 5360 meter.
“We dragen onze eigen bagage naar boven”, vertelt Gerrit. “We hebben ook extra kleding bij ons, want het kan zo maar gebeuren dat de temperatuur bij de start ‘s morgens 25 graden onder nul is. En de temperatuur bij de finish 25 graden boven nul. Je kunt niet in een korte broek en mouwloos loopshirt vertrekken. Dat wordt onderweg heel wat kleding achterlaten.”
Cultuur snuiven
De medewerker van De Trans kan niet wachten tot het moment dat hij in Nepal landt. “Het wordt een combinatie van cultuur snuiven en een heroïsche prestatie leveren. Een tijd neerzetten is absoluut niet belangrijk, de marathon uitlopen is het ultieme doel. Voorwaarde is dat je in de dagen voor de marathon niet ziek wordt. De hoogte, het eten en het drinken zorgen ervoor dat het lichaam danig in de war raakt. Daarom worden tijdens de beklimming van de zogenaamde oude expeditie route ook af en toe rustdagen ingepland.”
Op 3 juni vliegt het gezelschap vanuit Kathmandu weer terug naar Amsterdam. Met een rugzak vol ervaringen en prachtige herinneringen.
Project voor autistische kinderen
De Mount Everest marathon staat ook in het teken van een inzamelingsactie voor projecten voor autistische kinderen in Nepal. Wilt u meer informatie over het project en u wilt beelden zien van de hoogste marathon ter wereld? Kijk dan even op de website www.gerritvoortman.nl
Het artikel is geschreven door Paul Abrahams.
|